A minap átgondoltam egy beszélgetés kapcsán, hogy milyen hagyományos dolgok vannak a modern otthonomban, amit azért használok, mert még mindig sokkal jobb, mint bármi más, amit eddig kitaláltak. Meg az is lehet, hogy tetszik! Az egyik barátnőm felhívott , hogy mit csinálok én a fokhagymával,hogy
nem romlik meg egy hét után? A hűtőben ugyanis egy hét alatt összefonnyad. Csodálkoztam, mert nekem eszembe sem jutott eddig a hűtőbe tenni! Régi szokás szerint mázatlan fokhagymatartóban tárolom a konyhapulton. Megemlítettem neki, majd kicsit hitetlenül rendelt egyet magának. Lelkére kötöttem, hogy a tapasztalatát rögvest ossza meg velem! Izgultam napokig, hogy vajon mit fog tapasztalni, és vajon elégedett lesz-e? A saját fokhagymáimat is elkezdtem figyelni, mennyire fonnyadoznak, mennyire virulnak? A hagyományos fokhagymatartónak az a lényege, hogy szárazon tartja a hagymát, és a fényt elzárja, illetve apró lyukakon keresztül levegőzteti is kicsit. Ez azért fontos, hogy ne kezdjen el idő előtt kicsírázni, és megőrizze a frissességét. Természetesen hagymatartóban is létezik ilyen, csak kicsit nagyobb!
Két hét múlva jött egy SMS: …és képzeld a fokhagymám még mindig friss!!!:-)
Ki hallott már a szőlős kosárról? Nem az nem egy sütemény, illetve nem arra gondolok! Régen, faluhelyen mindennek megvolt a maga tartója. A szőlős kosárba szőlőt szedtek. Kicsit lapos, szűkülő tetejű két oldalon fogóval ellátott kosár volt. Pont a szőlő tárolására alkalmas. No, nekem ez a legjobb a krumpli és a lilahagyma tárolására a kamrában. Épp elfér az egyik kamrapolcon – a legalsón – és elég sötétben van így a krumpli is meg a hagyma is, hogy ne kezdjenek csírázni, viszont kapnak levegőt.
Tudtátok, hogy a zsírt még bödönben tárolták? A kis bödönben a kacsazsírt, a nagy bödönben pedig a disznózsírt. Persze ezt még sokan ismerik. Azonban a vizes vajtartót már elvétve hallották az emberek. A valódi vaj tárolására alkalmas oly módon, hogy belekenjük a vajat jó töményen a kalapkába, majd a vajtartó alsó részében lévő vízbe tesszük, fejjel lefelé. Így kiszorítva a levegőt, az effajta tárolás megakadályozza, hogy megavasodjon a vajunk és elősegíti, hogy kenhető legyen. Akinek fogyóban van és beleejti a vízbe a vajat, ne essen kétségbe! Emelje ki, majd töltse tele megint a kalapkát! Semmi baja nem lesz tőle sem neki, sem a vajnak!
Szakajtóban a dió, mézes csuporban a méz, lekvártartóban a lekvár, fakanáltartóban a fakanál, zománcozott kiöntőben a tej. Ezek, amiket hirtelen itthon találtam!
Aki tud még ilyeneket, várom az ötleteket!
Ezeket a tárolókat mind megtalálod a magyarkezmuvesajandekok.hu oldalon.